De gemeente Westerlo investeert de volgende jaren liefst 28.5 miljoen euro.  Met dat geld worden de Sint-Lambertuskerk en de Sint-Niklaaskerk gerestaureerd, en 3 miljoen euro gaat naar rioleringswerken. Ook de aankoop en restauratie van de Beddermolen is in het investeringspakket inbegrepen.

De tien beleidsdoelstellingen van het meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2014

Maandag keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2014 goed. Het meerjarenplan en het budget 2014 zijn opgesteld conform de regels van de BBC, de Beleids- en Beheerscyclus en bevatten alle beleidsdoelstellingen en actieplannen voor de volgende zes jaar. De jaarlijkse budgetten van de gemeente moeten in dat meerjarenplan passen. 'Het gemeentebestuur heeft als ambitie om met ons allemaal samen Westerlo een bruisende Merodegemeente te laten zijn.

De gemeente staat, ondanks de beperktere financiële mogelijkheden, de volgende jaren ook voor heel wat uitdagingen en investeringen. Zo wil de gemeente inzetten op kwaliteit, kostprijsbewustzijn en klantgerichtheid in de dienstverlening en op een intensieve samenwerking met het OCMW', zegt schepen van financiën Filip Verrezen.

'In het meerjarenplan schuiven we tien beleidsdoelstellingen naar voor. Dat zijn de grote thema’s waaraan de dienstverlening opgehangen is in actieplannen en acties, verspreid over de hele periode van zes jaar van het meerjarenplan. Zonder al te drastische ingrepen is er een evenwichtig beleidsplan neergezet met een ambitieus investeringsprogramma en dat zonder de tarieven van de belasting op onroerende voorheffing (1100 opcentiemen) en de personenbelasting (7 procent) te wijzigen en zonder personeel te moeten ontslagen. Wel gaat het DIFTAR-tarief voor de huisvuilophaling omhoog, zodat het beter aansluit bij de tarieven in de omliggende gemeenten en bij de reële kostprijs van de afvalophaling. In heel wat gemeenten ziet het meerjarenplan er heel wat somberder uit, maar ondanks het feit dat in Westerlo de belastingen sowieso lager waren dan in vergelijkbare gemeenten en lager dan de gemiddelden in de IOK-regio en in Vlaanderen, wordt ook daaraan nu niets veranderd.'

Je kan het meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2014 ook nalezen op www.westerlo.be. Meerjarenplan 2014-2019 en budget 2014, geen drastische onbezonnen ingrepen

1. Ruim vrijetijdsaanbod In Westerlo moeten we ons allemaal samen kunnen thuis voelen. Een kwalitatief vrijetijdsaanbod is daarvoor een noodzaak, zowel op het vlak van sport als van cultuur en zowel voor jong als oud. Belangrijke investeringen de volgende jaren zijn de vernieuwing van de inkom van de bib, de bouw van het zwembad, de renovatie van de Beddermolen en de restauratie van de Oude Dekenij in de Sint-Lambertusstraat.

2. Onderwijs en kinderopvang Met een jonge en nog steeds groeiende bevolking zijn onderwijs en kinderopvang erg belangrijk. De afdelingen van de Kinderclub in de zeven dorpen, onze drie gemeentescholen en de dertien andere scholen in onze gemeente verdienen onze volle aandacht. De volgende zes jaar zijn er infrastructuurwerken aan de Kinderclubs van Oosterwijk, Oevel, Westerlo en Heultje. De vernieuwing van de school van Oevel is al gestart en voor de scholen van Heultje en Voortkapel worden subsidiedossiers ingediend. De dringende herstellingswerken aan de scholen van Heultje en Voortkapel en aan het dak van de tekenschool worden de volgende jaren ingepland, zonder te wachten op subsidies..

3. Warme samenleving We willen ons als gemeente blijven inzetten voor het buurtleven in onze dorpen en gemeente. Ook hebben we een warm hart voor wie het niet al te breed heeft en voor de strijd tegen armoede en onrecht in de wereld. Zo kan het OCMW rekenen op een jaarlijkse toelage van meer dan 2,7 miljoen euro om haar doelstellingen te verwezenlijken, organiseren we heel wat acties om een gezinsvriendelijk en een gezonde gemeente te zijn, bieden we steun aan het Partnerschap met Colombia en zorgen we ervoor dat principes van duurzame ontwikkeling zoals Fair Trade een belangrijke leidraad zijn in ons handelen.

4. Landelijke leefomgeving Een duidelijke ruimtelijke planning, een actief woonbeleid en duurzaam en milieuvriendelijk te werk gaan. Dat moet ervoor zorgen dat we onze landelijke leefomgeving kunnen behouden. Het moeten niet altijd grote projecten zijn, met volgehouden kleine acties, overleg en afspraken geraken we al een heel eind ver. Landschapsplannen moeten ons helpen om bepaalde gebieden zoals de omgeving achter het gemeentehuis en rond de oude dekenij in fasen op te waarderen.

5. Mobiliteit en infrastructuur Een goede en veilige mobiliteit staat hoog op het verlanglijstje van de Westerlonaar. Daar blijven we dan ook in investeren. Vooral de schoolomgevingen, het onderhoud van wegen, fietspaden en stoepen en enkele strategische rioleringsprojecten moeten er mee voor zorgen dat Westerlo veilig en proper blijft. We rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid voor die rioleringsprojecten, maar gebruiken de saneringsbijdrage op de waterfactuur om zeker te zijn dat er toch enkele werken kunnen starten.

6. Ondernemen in Westerlo Ondernemers, handelaars en landbouwers kunnen met gerichte promoacties en informatie en zo weinig mogelijk administratieve overlast rekenen op de steun van de gemeente. De doelstelling blijft de tewerkstellingsgraad mee helpen te verhogen.

7. Hulp- en veiligheidsdiensten Het Veiligheidscentrum is de thuishaven van onze politie en brandweer. De politie kan jaarlijks rekenen op de afgesproken dotatie van meer dan 1,7 miljoen euro. De uitbating van brandweer en ambulance kost heel wat geld, maar is ook essentieel voor onze veiligheid. Het Veiligheidscentrum is de thuishaven van onze politie en brandweer. De politie kan jaarlijks rekenen op de afgesproken dotatie van meer dan 1,7 miljoen euro. De uitbating van brandweer en ambulance kost heel wat geld, maar is ook essentieel voor onze veiligheid.

8. Actieve communicatie Zowel intern als extern wil de gemeente heel wat kanalen inzetten om actief te communiceren. Die communicatie gebeurt digitaal waar mogelijk en op papier en mondeling waar nodig. Westel Info en de website www.westerlo.be blijven onze belangrijkste infokanalen.

9. Slagvaardige organisatie De gemeente wil de interne organisatie verder verbeteren. In totaal werken er meer dan 500 mensen voor de gemeente, het OCMW en het woonzorgcentrum. We zetten deze bestuursperiode in op ICT, een goede huisvesting van onze diensten, een degelijk HR-beleid en samenwerking met het OCMW. In onze dienstverlening streven we naar kwaliteit, kostprijsbewustzijn en klantvriendelijkheid.

10.Financieel evenwicht De belangrijkste inkomsten van de gemeente zijn de ontvangsten uit belastingen. Die zorgen er mee voor dat er voldoende middelen zijn om de negen andere beleidsdoelstellingen te realiseren zonder het financieel evenwicht te verstoren. Ook de tarieven van de andere belastingen en retributies werden besproken op de gemeenteraad va

n 16 december. Op enkele kleine wijzigingen na, bleven de meeste tarieven onveranderd. De tarieven van de twee belangrijkste belastingen van de gemeente, de personenbelasting en de onroerende voorheffing, blijven voor het achttiende jaar op rij onveranderd op respectievelijk 7 procent en 1100 opcentiemen. Die tarieven zijn eerder laag in vergelijking met de omliggende gemeenten. Een overzicht van de meer dan dertig belastings- en retributiereglementen vind je binnenkort op www.westerlo.be (>bestuur en diensten > Belastingen en retributies). Op 1 januari stijgen wel de tarieven voor de DIFTAR-afvalophaling.

De prijsstijgingen volgen de evolutie in de andere IOK-gemeenten in de Kempen en zijn een gevolg van de stijging van de onkosten voor de ophaling en verwerking van afval. Voor het maandelijks gebruik van de restafvalcontainer betaal je in Westerlo voortaan 3 euro in plaats van 2 euro per maand. Voor het maandelijks gebruik van een GFT-container is dat 1,50 euro in plaats van 1 euro per maand. Ook de tarieven per kilo aangeboden afval gaan omhoog: van 0,20 naar 0,22 euro per kilo voor restafval en grof vuil en van 0,10 naar 0,12 euro per kilo voor GFT-afval.